Spelarluft….?

Spelarluft betyder intehammermodel att pianospelaren behöver gå ut för att ta en nypa frisk luft , även om detta kan vara välgörande ibland.

Nej, det syftar istället på det lagom irriterande tangentglapp man ibland upplever och som gör att hammarens tyngd inte kan kännas när man lägger fingret på tangenten.

Det i sin tur, medför att man har  minskad kontroll och spelkänsla, vilket leder till att anslaget blir för hårt och onyanserat.

Detta glapp, eller luft mellan spelaren och hammarens fot, justerar man enkelt bort och vips så får man ett mycket mer lättspelt piano.

Detta problem finns bara i pianon eftersom flyglar har en annan typ av mekanik…

Fråga alltid din pianostämmare om han/hon tycker att det är dags för en justering!

Fotnot: spelaren kan ses på bilden intill, längst ner på bilden, en smal träpinne som överför energin från tangenten till hammaren. Korrekt justering på bilden = inget glapp, ingen luft mellan…!

Share:

fler artiklar

Strängbyte

Någon gång händer det att en sträng går av, antingen av sig själv när flygeln eller pianot stått ostämt en längre tid och klimatstabiliteten vid

Vandrande centerstift

Upplever du en konstig känsla vid anslaget på en specifik tangent samt att tonen alstras ojämnt samt svagare än de övriga? Då har du säkerligen