Cembalon – ett sällsynt ovanligt instrument

Cembalon – Det första instrumentet dateras till 1400-talet.

Ett instrument som inte är speciellt ljudstarkt men i gengäld rikt på övertoner och har en hög lystringsfaktor som gör att, om man en gång har hört detta instrument spelas på, så känner man igen det på direkten.

De flesta medelålders och äldre personer förknippar detta instrument med TV-serien på 90-talet: – the Addams Family, Familjen Addams där Onkel Fester spelar vinjettmusiken.

Ljudet alstras genom ett knäppande anslag med ett plektrum, i läder, gåsfjäder eller numera plast, Delrin.

Sperrhake cembalo

Plektrumet sitter i 3 graders horisontell vinkel upp mot strängen och fäst på en rörlig del i ett avlångt, vertikalt hus. Dockan. Denna vilar direkt på tangenten som rör sig upp och faller ner när tangenten trycks ned respektive släpps upp.

Cembalon är känsligt för ändringar i luftfuktighet då nästan alla delar är gjorda i trä. Detta gör att man måste stämma ganska ofta och därför lär sig också cembalister att hjälpligt kunna stämma sitt eget instrument.

Instrumentmakare som är mer namnkunniga är Neupert, Sperrhake och Wittmayer.

Tyskland har många cembalomakare

Här i Sverige har vi Tornedalens cembalobyggeri, med säte i Skellefteå, och Tidiga Klavér 1700, som finns i Saltsjöbaden, som bygger på beställning.

Share:

fler artiklar

Dåligt repeterande tangenter i flygeln?

Hammarskaftets infästning i hammarkapseln kan ibland vara en av orsakerna till detta problem. I kapseln sitter en garnering med kashmirfilt som roterar runt ett centerstift

Långa strängar

 På bilden ses en 19-fots flygel, det vill säga dubbelt så lång som Steinways & Sons konsertflygel D på 2,74 m! Varför har stränglängden betydelse?

Strängbyte

Någon gång händer det att en sträng går av, antingen av sig själv när flygeln eller pianot stått ostämt en längre tid och klimatstabiliteten vid

Vandrande centerstift

Upplever du en konstig känsla vid anslaget på en specifik tangent samt att tonen alstras ojämnt samt svagare än de övriga? Då har du säkerligen