Flygel med nattfilt!?

lyraJobbade med en Schimmelflygel från 50-talet idag. Denna hade något så ovanligt som en inbyggd nattfilt. Det är en filt som är uppspänd på en list som manövreras av mittenpedalen på flygelns pedalstöd ”lyran”(se bilden, klicka för att förstora).  Denna pedal får filten att åka in mellan hammare och strängar för att dämpa ljudet. Därav namnet, man ska kunna öva på natten.

Men dylika tingestar hittar man oftast på pianon, där de är lite enklare att montera! Den lilla pedalen ovanför stora mittenpedalen avaktiverar filten.

I övrigt är det som vanligt vänster pedal, ”una corda”, vilken flyttar klaven ”en sträng” åt höger, sedan höger pedal ”forte pedal” som det brukar vara.

 

Inuti flygeln, sett under strängarna, ser det ut så här i AVAKTIVERAT läge:

OBS! Hammarna och resten av mekaniken är urtagen och syns alltså inte. Hammarna slår an strängen just till höger om den vita filten på bilden. Sett från sidan.

mittfilt

Och sett ovanför strängarna i AVAKTIVERAT  läge:

OBS! Hammarnas anslagspunkt är rakt under dämmarna, de svarta ”träbitarna” på bilden.

dämmare1

 

Inuti flygeln, sett under strängarna, ser det ut så här i AKTIVERAT läge:

milfiltakt

Och sett ovanför strängarna AKTIVERAT  läge:

dämmare2

 

Inte så tokig lösning, fungerar utmärkt!

Share:

fler artiklar

Dåligt repeterande tangenter i flygeln?

Hammarskaftets infästning i hammarkapseln kan ibland vara en av orsakerna till detta problem. I kapseln sitter en garnering med kashmirfilt som roterar runt ett centerstift

Långa strängar

 På bilden ses en 19-fots flygel, det vill säga dubbelt så lång som Steinways & Sons konsertflygel D på 2,74 m! Varför har stränglängden betydelse?

Strängbyte

Någon gång händer det att en sträng går av, antingen av sig själv när flygeln eller pianot stått ostämt en längre tid och klimatstabiliteten vid